, dietetyk.eslowa.pl
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5

KWAS NIKOTYNOWY

Kwas nikotynowy (niacyna, witamina PP) występuje w przyrodzie jako amid lub jako chemicznie związana składowa fermentów. Jest rozpuszczalny, w wodzie, bardzo oporny na czynniki rozkładające. Występuje w większej ilości w drożdżach, wątrobie, nerkach, nie łuszczonych ziarnach zbóż, natomiast ziarna łuszczone, owoce, jarzyny, mleko zawierają małe jego ilości. Człowiek posiada zdolność syntetyzowania kwasu nikotynowego z tryptofanu.

W organizmach zwierzęcych i roślinnych spełnia on ważną rolę w przemianie materii, głównie węglowodanowej, będąc składową częścią kofer- mentu dehydrogenazy I i II, które z kolei odgrywają zasadniczą rolę w procesach oksydacyjno-redukcyjnych w komórkach. Objawy hipo- witaminozy włącznie z pelagrą polegają na uszkodzeniu oddychania komórkowego w następstwie braku dehydrogenaz. Na tym zjawisku oparte jest działanie bakteriostatyczne sulfapirydyny, która blokuje miejsca w enzymie bakterii przeznaczone dla amidu kwasu nikotynowego.

About The Author

admin

Leave a Reply

Przeczytaj inne:
PSYCHOFIZJOLOGIA ORGAZMU CZĘŚĆ 3

Rola orgazmu i jego ostateczne znaczenie w naturalnej selekcji i ewolucji człowieka nie zostały jeszcze do dzisiejszego dnia poznane, mimo że istnieją różne teorie próbujące...

Zamknij