, http://hallohol.pl/, na potencje
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5

Etiologia i patogeneza krzywicy

Tak schematycznie przedstawiona etiologia i patogeneza krzywicy nie jest wyczerpująca. W powstawaniu krzywicy obok niedoboru witaminy D bierze udział szereg innych czynników.

Na pierwszym miejscu należy wymienić błędy żywienia. Żle ułożona dieta, jednostronna, prowadzi do powstania krzywicy nawet przy dostatecznym dowozie witaminy D. Mogą tu w grę wchodzić różne możliwości. Nie tylko niedobór w diecie fosforu czy wapnia (np. w diecie węglowodanowej) lub utrudnione ich wchłanianie wskutek schorzeń przewodu pokarmowego (np. celiakia), ale także niewłaściwy ich stosunek wzajemny prowadzi do krzywicy. Stosunek fosforu do wapnia winien się kształtować w przybliżeniu jak 1,5 : 1. Zbyt obfita podaż wapnia utrudnia wchłanianie fosforu. Ważną rzeczą jest też, w jakich powiązaniach one występują. Nadmiar tłuszczu w pożywieniu powoduje wiązanie wapnia w mydła i wydalanie ich z kałem. Nadmiar węglowodanów pociąga za sobą zwiększoną ilość fityny (głównie płatki owsiane), która wiąże witaminę D oraz wapń i utrudnia ich wchłanianie. Kazeina zawarta w obfitej ilości w mleku krowim mimo stosunkowo dużej w nim zawartości wapnia utrudnia jego wchłanianie i jest czynnikiem krzywico- twórczym. Dlatego m. in. karmienie piersią zapobiega w znacznym stop-niu krzywicy. Kwas szczawiowy nie sprzyja wchłanianiu, wapnia, natomiast kwas cytrynowy ułatwia jego wchłanianie.

Obok pożywienia dość ważną rolę odgrywa czynnik wzrostu. Gdy dziecko rośnie słabo, krzywica nie występuje (np. u dzieci z dystrofią). Szybki wzrost stwarza zwiększone zapotrzebowanie na sole mineralne i witaminy. Podkreślić trzeba także pewną dyspozycję dziedziczną, która niewątpliwie w pewnych przypadkach odgrywa rolę. Tak np. niemowlęta skłonne do otyłości, szybko rosnące, łatwiej zapadają na krzywicę. Y/spomnieć także trzeba o wpływie innych witamin, o działaniu bodźco-wym ćwiczeń fizycznych, słońca, powietrza itp. Udział wymienionych czynników ma bezsprzecznie mniejsze znaczenie niż samej witaminy D, nie powinno się jednak o nich zapominać. Dowodem, że nie tylko niedobór witaminy D jest przyczyną krzywicy, może być fakt, że wiele przypadków krzywicy jest opornych na podawanie witaminy D nawet

(np. wskutek przekarmienia mlekiem krowim), niedostateczne wchłanianie wapnia w celiakii itd.

About The Author

admin

Leave a Reply

Przeczytaj inne:
Spostreżenia Vene’a, Colliera i Flowera

Od czasu opublikowania spostrzeżeń Vane'a [54], Colliera [8] oraz Flo- wera i wsp. [16] na temat hamowania syntetazy prostaglandyn przez in- dometacynę i kwas acetylosalicylowy...

Zamknij